TIPS MENGATASI KEROSAKAN KECIL KENDERAAN


SEKIRANYA kita mempunyai kenderaan terutama kenderaan yang agak lama kita mestilah tahu serba sedikit mengenai perjalanan kenderaan itu. Apabila kenderaan kita meragam kita tahu bagaimana untuk mengenal pasti masalah dan mengatasinya.

Di bawah ini terdapat beberapa tips untuk mengenal pasti masalah kerosakan kecil kenderaan :-

1.    ENGIN KENDERAAN TIDAK BOLEH DIHIDUPKAN

a.    Jika engin kenderaan tidak dapat dihidupkan, periksa dan pastikan tombol gear dalam kedudukan ‘P’. Tolak tompol gear daripada satu posisi ke posisi yang lain bagi membebaskan suis keselamatan.
b.    Jika engin masih tidak dapat dihidupkan dapatkan bantuan mekanik.


2.    KEROSAKAN KENDERAAN

Kerosakan mungkin disebabkan oleh :-

a.    Kehabisan minyak. Periksa tolok minyak. Jika bacaan ‘E’ (Emtpy) tambahkan minyak.
b.    Engin berlebihan panas. Berhenti segera ditempat yang selamat dan matikan engin. Buka bonet supaya cepat sejuk. Periksa sistem penyejuk  untuk mengesan hos atau saluran bocor. Jangan buka penutup rediator semasa ia masih panas, biarkan sejuk dahulu. Apabila rediator telah sejuk buka penutup dan periksa airnya jika berkurangan hendaklah ditambah.
c.    Kerosakan sistem eletrik, biasanya berpunyca dari fius yang terbakar, pendawaian  putus atau terminal bateri kotor. Jika semua sistem gagal dihidupkan, puncanya dari bateri. Cuba gunakan kabel jumper daripada kenderaan lain untuk menghidupkannya.

Bagi mereka yang tinggal di sekitar PADANG SERAI, TASEK GELUGOR, KULIM dan KUALA KETIL yang ingin mengambil lesen kereta,motosikal dan OKU boleh datang terus ke Pejabat Institut Memandu Sinar  di belakang stesyen minyak Shell,Jalan Kulim- Padang Serai. Program myLESEN untuk lesen motosikal dengan bayaran RM299.00 masih berjalan.

Institut Memandu Sinar merupakan PUSAT SEHENTI dimana semua urusan pembelajaran dan ujian akan dijalankan di sini. Institut   Memandu Sinar mempunyai  pasarana yang baru serta mempunyai tenaga pengajar yang profesional dan peramah dan pastinya akan memberikan keselesaan  kepada peserta kursus.

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-485 1125 atau  04-572 1125


Sekiranya anda lapang boleh juga layari FB Page kami.


Comments