MEMANDU DI LALUAN ANGIN LINTANG


KETIKA kita memandu kita akan menghadapi pelbagai  situasi atau keadaan . Kita perlu  bersedia menghadapi keadaan itu. Jadi bagaimana  ketika melalui KAWASAN ANGIN LINTANG?

Apabila kita melalui kawasan tersebutperhatikan belon angin yang terdapat di kawasan angin lintang untuk memastikan kelajuan tiupan angin. kerana  :-

1.   Sesetengah kenderaan akan menjadi tidak stabil apabila bergerak di kawasan angin lintang disebabkan bentuk dan berat kenderaan tersebut terutama sekali kenderaan kecil. 

2.   Kesan angin lintang berbeza-beza sama ada  daripada tolakan kecil ke tepi mengikut arah angin, sehingga boleh memasuki lorong sebelah yang berkemungkinan boleh memasuki lorong sebelah yang berkemungkinan terdapat kenderaan yang sedang bergerak.


3.   Dalam sesetengah kes, angin jika angin lintang terlalu kuat, ia boleh menyebabkan kenderaan terbalik dan boleh membawa maut.

4.   Perhatikan kenderaan kecil terutama motosikal apabila memotong untuk memastikan mereka tidak tertolak ke tepi sehingga  memasuki lorong anda.

5.   Pemandu kenderaan kecil terutama motosikal dinasihatkan agar memerhati belon angin yang terdapat di kawasan angin lintang untuk memastikan kelajuan tiupan angin.

Bagi mereka yang tinggal di sekitar PADANG SERAI, TASEK GELUGOR, KULIM dan KUALA KETIL yang ingin mengambil lesen kereta,motosikal dan OKU boleh datang terus ke Pejabat Institut Memandu Sinar  di belakang stesyen minyak Shell,Jalan Kulim- Padang Serai. Program myLESEN untuk lesen motosikal dengan bayaran RM299.00 masih berjalan.

Institut Memandu Sinar merupakan PUSAT SEHENTI dimana semua urusan pembelajaran dan ujian akan dijalankan di sini. Institut   Memandu Sinar mempunyai  pasarana yang baru serta mempunyai tenaga pengajar yang profesional dan peramah dan pastinya akan memberikan keselesaan  kepada peserta kursus.

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-485 1125 atau  04-572 1125Sekiranya anda lapang boleh juga layari FB Page kami.

Comments