MEMBERHENTIKAN KENDERAAN DENGAN SELAMAT


SEBAGAI pengguna jalan raya ada masanya kita akan memberhentikan kenderaan kita apabila kita sudah sampai destinasi yang dituju atau terpaksa berhenti kerana ada perkara yang menuntut kita berhenti.

Jadi sebelum kita memberhentikan kenderaan, kita [perlu mengambil kira pengguna jalan raya lainnya dan persekitaran supaya kita dapat berhentikan kenderaan kita dengan baik dan selamat.

Terdapat beberapa kreteria sebelum kita memberhentikan kenderaan kita, antaranya :
i.             Mengamalkan rutin selamat CITO
ii.            Pastikan persekitaran yang selamat sebelum memberhentikan kenderaan.
iii.           Bagi membolehkan kenderaan berhenti, lepaskan pedal minyak sepenuhnya.
iv.          Kawal brek dengan menekan pedal brek secara perlahan-lahan mengikut kelajuan serte seberapa cepat untuk berhenti pada masa yang sama kawal pedal cekam supaya ingin tidak mati.
v.           Apabila kenderaan perlahan dan hampir berhenti tekan pedal cekam sepenuhnya sambil tambahan teklanan  pada pedal brek sehingga berhenti.
vi.          Setelah kenderaan berhenti sepenuhnya tarik brek tangan.

vii.         Bebaskan gear.


Bagi mereka yang tinggal di sekitar PADANG SERAI, TASEK GELUGOR, KULIM dan KUALA KETIL yang ingin mengambil lesen kereta,motosikal dan OKU boleh datang terus ke Pejabat Institut Memandu Sinar  di belakang stesyen minyak Shell,Jalan Kulim- Padang Serai. Program myLESEN untuk lesen motosikal dengan bayaran RM299.00 masih berjalan.

Institut Memandu Sinar merupakan PUSAT SEHENTI dimana semua urusan pembelajaran dan ujian akan dijalankan di sini. Institut   Memandu Sinar mempunyai  pasarana yang baru serta mempunyai tenaga pengajar yang profesional dan peramah dan pastinya akan memberikan keselesaan  kepada peserta kursus.

Keterangan lanjut sila hubungi talian 04-485 1125 atau  04-572 1125

Sekiranya anda lapang boleh juga layari FB Page kami.

Comments